Publiek en bezoekers De 27ste editie van het 1 Ander Festival ging zaterdag 11 juni beloftevol van start. Naar schatting tweeduizend bezoekers kwamen naar de Latin-avond. “Meer dan in andere jaren". Zondag 12 juni was een topdag met naar schatting tussen de zes- à zevenduizend bezoekers. Bezoekers kwamen voornamelijk uit Schijndel en steeds meer uit Meierijstad, de regio en zelfs landelijk. Bijna 120 vrijwilligers waren actief tijdens de festivalweek. Een team van bestuursleden en coördinatoren zetten zich het hele jaar belangeloos in om een mooi festival neer te zetten. Stichting Anders heeft een erkende culturele ANBI status.
Zaterdag begon het festival om acht uur met een door Phoenix Cultuur georganiseerde salsa workshop. Hierna swingende latin muziek van Orquesta Salsabor en de band Zuco 103, zodat veel bezoekers genoten en bleven swingen. De avond was sfeervol, goed bezocht en vraagt volgend jaar om herhaling. Zondag waren er beurtelings op twee podia optredens van lokale muzikanten als de Big Band Schijndel en jazzcombo Ludwig Atteveld. Afgewisseld met muziek uit verschillende delen van de wereld van Ethiopië, India en Moldavië, bleven veel mensen lang op de been.
Nieuw: ‘Plein van de Toekomst’ tijdens het 1 Ander Festival 2022 Stichting Anders heeft drie kernwaarden die in ze haar activiteiten uitdraagt, namelijk Vrijheid, Tolerantie en Duurzaamheid. Op het Festival was er tot nu toe vooral intern aandacht voor duurzaamheid. We scheiden afval, we gebruiken herbruikbare glazen, we hebben meeneem asbakjes, we vragen aan foodkramen om afbreekbare bakjes te gebruiken.
We geloven dat het anders moet en willen aan partijen die daar ideeën bij hebben een platform bieden. Vandaar dat de Energie Coöperatie Meierijstad, Fairtrade Meierijstad, ZwerfAfvalPakkers Meierijstad, Voedselbos Schijndel en de Vincentiusvereniging hun krachten gebundeld hebben in een gezamenlijk ‘Plein van de Toekomst’. Voor de kinderen was er een speurtocht. Het ecomobiel, een verrijdbaar, duurzaam Tiny House trok de aandacht met mogelijkheden over wat je nu al zelf kunt doen aan verduurzaming. De Vincentiusvereniging en Fairtrade Meierijstad presenteren zich met hergebruik en eerlijke kleding in een pop-up modeshow.
Kinderplein Voor de kinderen waren er de onmisbare aquabubbels in de vijver en de ‘Wereldspelen’ van Spelwijzers. Luuks poppentheater afgewisseld met Circus Frappé en een grenswachters act van Hendrik en Co zorgden voor de nodige hilariteit.
Poëzie Een klein maar ook bijzonder plekje was in het bos te vinden. Enkele vertellers van de bibliotheek De Meierij vertelden op de ene plek het begin van een verhaal en een stuk verder maakten zij het verhaal in een andere taal af. De stadsdichter Rick Terwindt hield een poëzietafel. Een openbaring hoe zij met taal kunnen spelen en wat dit doet met mensen.
Phoenix Cultuurplein Phoenix Cultuur presenteerde zich met verschillende creatieve workshops, dans- en balletvoorstellingen van leerlingen van diverse leeftijden. De jonge artiest William Ben op de planken, Pop&Co band Queen Anne’s Revenge blies het dak eraf. Ad van Aart bracht liefst zeven klank-kunstwerken naar het plein. Kunstenares Tess Schevers werkte met bezoekers aan een wereldbol gemaakt uit oude spijkerbroeken en presenteren jongeren zelfgemaakte gerecyclede kledingstukken tijdens de pop-up modeshow.
Samenwerkingen Het festival Fabriek Magnifique leverde een bijdrage met workshops met harten en mozaïeken maken. Casper Hoenderdos is verhalenvanger vroeg mensen naar hun lijfspreuk. Achter elke lijfspreuk zit een persoonlijk verhaal. Immers een echte lijfspreuk geeft richting aan je leven en het brengt je verder. Ook de Blauwe Kei, het Theater aan de Noordkade droeg bij met een bus, waarin kinderen een Wereldreis konden meemaken. Bij Muziekschool Brabant konden leerlingen in een intieme setting op een ontspannen manier leuke en bekende liedjes laten horen aan vrienden, bekenden en bezoekers. Andere partners die op een of andere manier hun bijdrage leverden zijn de gemeente Meierijstad, Scouting Schijndel, SON Steigerbouw, Rabobank Hart van De Meierij en het Elde college voor de hulp van praktijkschoolleerlingen. Stichting Anders
1 Ander Onderwijs Vrijdag 10 juni is het aangeklede festivalterrein en faciliteiten gebruikt door de organisatie van 1 Ander Onderwijs voor de basisschoolkinderen van Schijndel. Onder de noemer '1 Ander Onderwijs' vonden er op die dag een tiental interactieve workshops en activiteiten plaats: “Vanuit verwondering, nieuwsgierigheid en onderzoek werd de leerling zich bewust van ik, de ander, wereldculturen, vrijheid, duurzaamheid en tolerantie.” De workshops werden in samenwerking met Cultuurkade Meierijstad opgezet en georganiseerd