Beiaard- en orgelconcerten


Orgel- en beiaardconcerten lenen zich bij uitstek niet voor spectaculaire foto’s of video’s.
Tóch is het bestuur van Stichting Smitsorgel en Beiaard Schijndel van mening dat de orgel- en beiaardconcerten in het centrum van Schijndel voor de nodige reuring zorgt, met name zaterdags tijdens de weekmarkt.
Het is mooi om te zien ouders met hun kinderen als argeloze marktbezoekers tijdens een inloopconcert de kerk binnenwandelen en dan geïnteresseerd en verbaasd  het prachtige interieur bekijken, terwijl de orgelklanken over hen heen worden gestrooid.
Helemaal spannend wordt het voor de kinderen als zij tegen het einde van het concert met hun ouders naar boven mogen om het orgel van dichtbij te bekijken. Uit het hele land melden zich regelmatig organisten met de vraag of ze op het prachtige Smits-orgel mogen komen spelen.
Binnen de Nederlandse en internationale orgelwereld wordt het monumentale Smits-orgel hier in Schijndel als een bijzonder instrument beschouwd.
 
En daarna nóg twee trappen naar boven en ze staan in de speelkamer van de beiaard, waar om 14:00 de beiaardier met zijn concert begint.
 
De Servatiuskerk en de twee instrumenten die ze herbergt behoren tot de absolute top van ons lokaal cultureel erfgoed.
Het orgel en de beiaard behoren tot de top van ons nationaal cultureel erfgoed.
Het doel van de stichting is primair: binnen de Schijndelse gemeenschap een groter draagvlak proberen te creëren voor deze twee bijzondere instrumenten. middels het organiseren van concerten met daaromheen de nodige publiciteit.
De stichting beschikt helaas over te weinig financiële middelen om alle geplande concerten in 2021 te financieren.
 
Bijgaand een foto van de prachtige kindervoorstelling “Polle de orgeljongen” en links naar video’s.
In de Nieuwsbrief december 2020 vindt u ook links naar artikelen en video’s.
Met name het optreden van Bart van Dongen heeft nationaal aandacht getrokken.
 
 
 
 

Naar overzicht