1 Ander Festival

Geplaatst op:

Publiek en bezoekers

De 26ste editie van het 1 Ander Festival ging zaterdag 15 juni beloftevol van start. Naar schatting tweeduizend bezoekers kwamen naar de Latin-avond. “Meer dan in andere jaren". Zondag 16 juni was een topdag met naar schatting tussen de zeven- en achtduizend bezoekers.

Dit jaar was de toegang tot 1 Ander Festival voor het eerst zowel zaterdag als zondag gratis. Bezoekers kwamen voornamelijk uit Schijndel, maar steeds meer uit Meierijstad en omgeving. Ruim 120 vrijwilligers waren actief tijdens de festivalweek. Een team van bestuursleden en coördinatoren zetten zich het hele jaar belangeloos in om een mooi festival neer te zetten. Stichting Anders heeft een erkende culturele ANBI status.

 

Programma

Zaterdag begon het festival om 20.00 uur met een door Phoenix Cultuur georganiseerde salsa workshop. Hierna swingende latin muziek van Accion con Clave en de Spaanse band La Sra Tomasa, zodat veel bezoekers genoten en bleven swingen. De avond was sfeervol en vraagt volgend jaar om een herhaling.

Zondag waren er beurtelings op twee podia optredens van lokale muzikanten als de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia, ‘Barn en Belle’ en ‘Broadway Brass’. Afgewisseld met muziek en theater uit verschillende delen van de wereld, bleven veel mensen lang op de been.

 

Phoenix Cultuurplein

Phoenix Cultuur presenteerde zich met verschillende creatieve workshops, dans- en balletvoorstellingen van leerlingen van diverse leeftijden. Gevolgd door optredens van een aantal bands van Pop&Co en als muzikale afsluiting een ensemble onder leiding van Mark van Kessel.

 

Kinderplein

Voor de kinderen was er een groot ‘blote voetenpad’, de onmisbare aquabubbels in de vijver, circusworkshop, muziek- en poppentheater, de ‘Wereldspelen’ van Spelwijzers en kindertheater van DrumDrumDrum.

 

Projecten

Een klein maar ook bijzonder plekje in het programma vullen een transgender en een ex-gedetineerde. Op uitnodiging van bibliotheek De Meierij vertelden zij onder een tentdoek openlijk over hun leven, over de stigma's die hen vaak treffen. Een openbaring voor sommige bezoekers, die de openhartigheid zeer waardeerden.

Het festival Fabriek Magnifique leverde een bijdrage met straattheater in de vorm van i-Puppets. Een spectaculaire voorstelling die zich afspeelt tussen en boven het publiek. “Grote ogen die wereld met een open blik bekijken.” Op deze wijze willen beide culturele festivals hun verbondenheid in Meierijstad onderstrepen.

In samenwerking met Vluchtelingenwerk Schijndel en Tapijt van Vrede is van deksels, doppen, cd’s enz. een tapijt gelegd in dialoog tussen bezoekers en vluchtelingen.

In het kader van ’75 jaar herdenken en bevrijden in Meierijstad’ heeft Carin Simons samen met bezoekers bloemen gemaakt van afvalmateriaal voor het project ‘FlowerPower op de Vlagheide’.

Met subsidie van de provincie Noord Brabant konden bezoekers het in het kader van de energietransitie het spel No-es-

cape room spelen. Een spel wat samenwerking vraagt, want zonder samen te werken krijgen we een wereld zonder fossiele brandstoffen niet voor elkaar!

 

Overige partners

Andere partners die op een of andere manier hun bijdrage leverden zijn: gemeente Meierijstad, Cultuurkade Meierijstad, Scouting Schijndel, De MooiSchijndel krant, Rabobank Hart van De Meierij en het Elde college voor maatschappelijke stages en de hulp van praktijkschoolleerlingen.

Op de Feelgood markt presenteerden ideële instellingen zich, zoals Stichting LOOP, Stichting Africa at Heart, Stichting Kindia, Stichting Lotus Child education, Stichting Casa del Algeria, Stichting Dichterbij, Amnesty International en Fairtrade groep Meierijstad.

 

1 Ander Onderwijs

Vrijdag 14 juni is het aangeklede festivalterrein ter beschikking gesteld aan de organisatie van 1 Ander Onderwijs voor de basisschoolkinderen van Schijndel. Onder de noemer '1 Ander Onderwijs' vonden er op die dag een tiental interactieve workshops en activiteiten plaats: “Vanuit verwondering, nieuwsgierigheid en onderzoek werd de leerling zich bewust van ik, de ander, wereldculturen, vrijheid, duurzaamheid en tolerantie.”

 

 

Het 1 Ander Festival, een multicultureel festival, met muziek en theater uit verschillende delen van de wereld. In de afgelopen 25 jaar hebben we maar liefst artiesten ontvangen uit meer dan 60 landen. Verdwaal op de Feelgoodmarkt, waar ideële instellingen zich presenteren en winkeltjes hun waar aanbieden uit verschillende culturen. Foodtrucks met eten van verschillende oorsprong, vers en lokaal. Of laat je kinderen los op ons Kinderplein met theater en ruimte voor ontdekking en verwondering. 

Het 1 Ander Festival, een multicultureel festival, met muziek en theater uit verschillende delen van de wereld. In de afgelopen 25 jaar hebben we maar liefst artiesten ontvangen uit meer dan 60 landen. Verdwaal op de Feelgoodmarkt, waar ideële instellingen zich presenteren en winkeltjes hun waar aanbieden uit verschillende culturen. Foodtrucks met eten van verschillende oorsprong, vers en lokaal. Of laat je kinderen los op ons Kinderplein met theater en ruimte voor ontdekking en verwondering. 

 


Image Alt Text Image Alt Text Image Alt Text Image Alt Text Image Alt Text Image Alt Text Image Alt Text Image Alt Text

Terug naar overzicht

Wil je een activiteit aanmelden, klik hier!